Recensies

Recensies vanuit de bibliotheken:

Vals spel

Vals Spel

René komt na een auto-ongeluk In een rolstoel terecht. Hij is gek op tennissen. Wanneer hij weer een beetje is opgekrabbeld en enigszins gewend is geraakt aan zijn rolstoel (‘Rolstoel rotstoel!’) pakt hij als tennisser de draad weer op. Tot driemaal toe speelt hij een partijtje tegen zijn (vroegere) tegenstrever Wouter. Terwijl de partij aan de gang is, komt er elke keer iets tussen, waardoor het niet duidelijk wordt wie nu eigenlijk de winnaar is: René in zijn rolstoel of Wouter die als een gezonde jongen kan tennissen.
Een spannend verteld verhaal, van een gerenommeerd auteur, dat veel aandacht besteedt aan de psychologische implicaties van gehandicapt zijn, het leven moeten voortzetten in een rolstoel en natuurlijk aan de overwinningen van de hoofdpersoon die in dat proces gevraagd worden. Met levendige, kleurige illustraties, mooi vormgegeven en gedrukt in een ruim lettertype.
Vanaf ca. 9 jaar.

Bron: NBD/Biblion recensie

gloeiende_geh_opzetGloeiende geheimen

Als de opa van Geertjan overlijdt, realiseert Geertjan zich dat hij eigenlijk maar heel weinig van zijn opa weet. Hij ging wel regelmatig bij opa op bezoek, maar sprak nauwelijks met hem. Zijn oma doet er ook al een beetje geheimzinnig over en op de begrafenis blijkt, dat er binnen de familie een gespannen situatie heerst. Het Indonesische verleden, de oorlog, het ‘Jappen-kamp’ en opa’s kris blijken hier allemaal een rol in te spelen. Als Geertjan de kris van zijn opa erft, merkt hij dat het wapen over bijzondere krachten beschikt. Geertjan neemt zich dan ook stellig voor om het mysterie stukje voor stukje te ontrafelen. Dit spannende verhaal is onderverdeeld in 12 hoofdstukken. De tekst is eenvoudig te begrijpen; hij is gedrukt in een schreefloze letter. De ondersteunende illustraties lijken gedigitaliseerd (stippeltechniek in grijstinten). Achterin het boek worden nog wat ‘vragen tot nadenken’ meegegeven en is er (via e-mail) ruimte voor interactie tussen lezer en schrijver. Een boeiend boek met historische informatie. Een zeer spannend verhaal, dat waarschijnlijk in één keer uitgelezen zal worden door de gevorderde lezer vanaf ongeveer 10 jaar. –

R. Brussel

NBD/Biblion, 2002-2007

Een_duik_inEen duik in het diepe

Boekje op AVI_niveau 4 dat speciaal is geschreven voor kinderen met dyslexie. Een aantal moeilijke woorden is vet gedrukt en verwijst naar de flap voor in het boek waar deze woorden verklaard worden. De tekst staat in een schreefloze letter gedrukt, royale bladspiegel. Er is een cd bijgevoegd met een leesinstructie en waarop het eerste hoofdstuk van alle delen uit de serie worden voorgelezen. Het vlot geschreven boekje bestaat uit negen genummerde hoofdstukken en is voorzien van acht paginagrote illustraties waarin de gezichtsuitdrukking opvalt. Ze voegen weinig aan het verhaal toe. Op de schutbladen zijn vier ‘foto’s’ opgenomen van de personages. Met leestips om het lezen voor kinderen aantrekkelijk te maken. Vanaf ca. 7 jaar.

Inmiddels is de derde druk verschenen.

NBD/Biblion, 2002-2007

 

driekeerkampioenDrie keer kampioen

Wanneer Nadra een spreekbeurt houdt over taekwondo, trapt ze Jeroen per ongeluk hard in zijn buik. Paul, de leider van een pestgroepje, vindt dat prachtig. Nadra vindt Paul leuk, maar dat Jeroen gepest wordt niet. Wat kan ze hier nu aan doen? Een vlot geschreven verhaal in korte, overzichtelijke hoofdstukken met veel dialogen, zonder moeilijke of te lange zinnen (AVI E5).

Het geheel is zo geschreven dat de lezer met iedereen meeleeft. Veel paginagrote zwart-witpentekeningen, ingekleurd met grijstinten. Op de schutbladen van het boek wordt een samenvatting van het verhaal gegeven in de vorm van een strip. Een leuk verhaal, waarin de gevoelens mooi verwoord zijn. Deel uit de nieuwe serie ‘Boekbende’. Voor lezers vanaf ca. 9 jaar.

(NBD|Biblion recensie, Felix Meijer)

 

 


 

En_hier_is_NielsEn hier is Niels

Niels (ca. 10) is pas verhuisd naar een andere stad. Hij mist zijn oude klasgenoten en zijn vriendinnetje. Hij wordt op zijn nieuwe school ook nog gepest. Niels is zo verdrietig, dat hij besluit terug te fietsen naar zijn oude stad. Deel uit de serie ‘Boekbende’*. Het verhaal heeft een origineel plot en de verschillende verhaallijnen zijn mooi in elkaar geweven, AVI-M6. De spanning is goed opgebouwd, je blijft doorlezen. Niels is een stoer kind, maar soms ook angstig. De lezer zal zich met hem kunnen identificeren. De kern van het verhaal is dat je je niet moet laten pesten. Soms moet je de pestkop op dezelfde manier behandelen om te laten voelen hoe naar het pesten is. Voor kinderen die wel eens gepest worden, is het zeker een aanrader, voor andere kinderen ook. In het begin is de sfeer van de ondersteunende zwart-witillustraties bozig, daarna worden ze zachter. Je kunt goed zien hoe Niels zich voelt. Voor en achter in het boek wordt het verhaal naverteld in de vorm van een stripverhaal. De auteur is leraar en met ‘Tocht over het ijs’ en ‘Vuurvreter’ onderscheiden door de Nederlandse Kinderjury. Vanaf ca. 9 jaar.

(NBD|Biblion recensie, B.J. van der Meer-Kievits)

 


Een_duik_bladerzee_grEen duik in de bladerzee

Daan en Aniek zitten in groep 4. Daan is in heel veel de beste van de klas. Op een dag komt er een nieuwe jongen, Karam genaamd, in de klas. Karam komt uit Turkije. Karam is ook heel goed in alles. Tot overmaat van ramp is Aniek nu op Karam en niet meer op Daan. Er ontstaat een strijd en met name Daan worstelt met het probleem dat er maar een de beste kan zijn. Gelukkig lost een voetbalwedstrijd het probleem op.

Het boek is ingedeeld in genummerde en getitelde hoofdstukken en voorzien van leuke eigentijdse gekleurde illustraties (vetkrijt, zwartomlijnd). De tekst (AVI-niveau E4) is gezet in fladderzetsel. De auteur die al meer boeken op zijn naam heeft staan is er ook nu weer in geslaagd om een eigentijds verhaal met een actueel thema (vriendschap, buitenlanders) voor kinderen vanaf ca. 7 jaar (groep 4) op schrift te stellen. Deel van de Giraf-reeks. –

M.L.J. Demandt-Voncken

© NBD/Biblion, 2002-2007


Meisje_in_de_maanHet meisje in de maan

Een storm vernielt alle vissersboten in een dorp. Men kan geen vis meer vangen en hongersnood dreigt. Joena hoort ‘s nachts gezang. Op het strand ontmoet hij de zangeres. Het is het maanmeisje. Ze vervult elke wens van de persoon die haar een nooit verwelkende bloem brengt. Die groeit op een geheimzinnig eiland. Joena besluit de bloem te gaan zoeken, omdat hij nieuwe boten voor de vissers wenst. Dat blijkt geen gemakkelijk karwei: hij verdrinkt bijna met zijn vlot, wordt belaagd door brulapen en beklimt een steile wand. Het maanmeisje brengt hem in dit sprookje tot het inzicht dat je vaak zelf het dichtst bij de oplossing van je eigen probleem staat en dat je je eigen wensen moet vervullen.

De tien zwarte, paginagrote, wat wazige illustraties verbeelden enkele scenes uit het verhaal. Het boekje op AVI-M7 is deel van de serie ‘Bolleboos’, op het hoogste niveau: ‘extra’. De serie is voor snel vorderende lezers van 7 en 8 jaar. Vanaf ca. 8 jaar.

(NBD|Biblion recensie, Jos Weinberg)


mijnhondrobotMijn hond is een robot

Mark wil dolgraag een hond. Als hij jarig is, krijgt hij geen echte hond, maar een robothond die Blaf heet. Blaf kan veel, maar als Mark met zijn ouders op een dag naar het asiel gaat en daar een hondje ziet dat wel erg veel op zijn Blaf lijkt, besluit hij de hondjes toch te verwisselen. Deeltje uit de serie ‘Bikkels’*, leesserie die aansluit op het AVI-niveau (AVI 3) en waarin een specifieke leesmoeilijkheid wordt behandeld; in dit deel is gaat het om open lettergrepen in werkwoorden (vragen, dromen) en meervoud (vazen, buren). Daarnaast staat de ontwikkeling van de woordenschat centraal. Voor in het boek is een plattegrond getekend, waarin kernwoorden uit het verhaal staan. Het verhaal bestaat uit zes hoofdstukken, geschreven in een vlotte, goed leesbare stijl, is op glanzend papier gedrukt en voorzien van een aantal paginagrote tekeningen in kleur. Het zijn cartoonachtige illustraties in enigszins matte kleuren, waarbij Mark en Blaf in felle kleuren zijn neergezet en dus extra aandacht krijgen. Groot, schreefloos lettertype; de korte zinnen starten steeds op een nieuwe regel; ruime interlinie, ruime marges. Een aantrekkelijk uitgegeven boek, tekst en inhoud passend bij de beoogde leeftijdsgroep. Vanaf ca. 6,5 jaar. –

Rineke van Teeseling

© NBD/Biblion, 2002-2007


 

Sp3_Vlucht vd poppenspeler

De vlucht van de poppenspeler

In een Indonesisch dorpje geeft de poppenspeler Narmitja een voorstelling. Wanneer de poppenkop van de schurk op de grond valt, schrikt iedereen omdat dat ongeluk brengt. Als die nacht de rijstvelden overstromen, krijgt de poppenspeler de schuld en vlucht. De jongen Woeri en zijn vriendin Doeda geloven in Narmitja’s onschuld en trekken, met gevaar voor eigen leven, het oerwoud in om hem te zoeken.

Boeiend verhaal uit de serie ‘Spannend!’ verteld vanuit Woeri en geschreven in eenvoudige taal, AVI-E6. Moeilijke woorden of begrippen staan in een rode kleur gedrukt en worden achterin verklaard in een woordenlijst. Ruime marges.

 

 

 

 

 


Een helse tocht

Een helse tocht

Rashid en zijn familie vluchten met behulp van mensensmokkelaars uit Iran. Vader is journalist en belandde in de gevangenis, omdat hij een kritisch artikel in de krant had geplaatst. Hij kwam vrij na het betalen van losgeld. Ze reizen naar Indonesië, vanwaar ze in een gammele vissersboot naar Australië willen varen. Moeder is hoogzwanger. De gevaarlijke reis loopt niet goed af, maar wie is toch die fotograaf in de boot en wat wil hij met die foto’s gaan doen?

Mooi geïllustreerd verhaal met veel kleurige tekeningen die actie uitbeelden. Compact, ook geschikt voor kinderen die wat meer moeite hebben met lezen. Deel uit de serie ‘Heftig!’, die gaat over kinderen in de wereld die leven onder slechte omstandigheden. Zeer spannend, emotioneel boek dat zich ook keert tegen de mensensmokkelaars. Achterin informatie over het vluchtelingenprobleem. Vanaf ca. 9 jaar.

 

 


De huid van de slang

Omslag hard als staal

Hard als staal ( deel 1)

De 11-jarige Mark ontdekt op een oosterse markt in Nederland een eigenzinnige slang en wil hem voor zijn verjaardag. Dit tot ongenoegen van een Indische man die bereid is om drie keer het gevraagde bedrag voor de slang te betalen.
Eerste deel van de intrigerende trilogie ‘De huid van de slang’* over een verzwegen geheim binnen twee Indische families en over de band tussen een slang en een verdwenen dolk van staal.
De schrijfstijl van dit deel binnen de serie ‘Boemerang’ is spannend; er zijn vele identificatiemogelijkheden.
De indeling in hoofdstukken, de korte zinnen en de ruime bladspiegel met witregels en fladderzetsel verhogen de leesbaarheid voor kinderen met minder leeservaring, AVI-M5. Er is gewerkt met de tegenwoordige tijdsvorm, hoofdletters en leestekens.
De gekleurde, fotorealistische illustraties zijn sfeerverhogend en tonen duidelijke lichaamstaal. De cliffhanger aan het einde van het verhaal kan misschien als frustrerend worden ervaren. Vanaf ca. 10 jaar.


287602381

Twee spreuken ( deel 2)

Na de dood van zijn moeder heeft Mark (11) een bijzondere Indische spitskopslang gekregen. Als de Indonesische tante van Marks vriend Sjeng op vakantie naar Nederland komt, heeft zij veel belangstelling voor deze slang. Bij het woord ‘ladrangan’, een woord voor een Indische dolk, verstijft de slang steeds. En dan is het dier plotseling verdwenen…
Deel twee in de trilogie ‘De huid van de slang’*. Heldere formuleringen, soms wat herhaling om duidelijk te maken wat er in het eerste deel gebeurd is. Maar dit deel is goed afzonderlijk te lezen.
Makkelijk lezen, AVI-E5. Duidelijke druk, lettertype voor kinderen met dyslexie. Onderdeel van de serie ‘Boemerang’.
Realistische, tegelijkertijd mysterieuze illustraties, gebaseerd op foto’s.
Uitnodigend omslag. Vanaf ca. 10 jaar.

 

 

 

 


287602553

De laatste reis

Mark (11) kan bij het uitspreken van een spreuk zijn Indische spitskopslang laten veranderen in een magische kris en andersom. De bijzondere kris, die ladrangan wordt genoemd, lijkt hem in contact te kunnen brengen met zijn overleden moeder. Bij toeval komen Mark en zijn vriend Sjeng bij een oude Indische man thuis die krissen verzamelt. Deze man zegt alles over te hebben om in het bezit te komen van de kris die hij nog mist: ladrangan. Waarom is dat en wat heeft deze kris precies te maken met Marks moeder Elsje?
Spannend verhaal over Indische magie dat echter in een eenvoudige stijl de verschillende gebeurtenissen beschrijft en geen karakterontwikkelingen kent, AVI-E5. Een wel erg groot deel van het verhaal bestaat uit de lange e-mail van tante Cella aan Mark.
Derde deel in de serie ‘De huid van de slang’*, die deel uitmaakt van de reeks ‘Boemerang’, bedoeld voor kinderen die moeite hebben met lezen. Daarom is gekozen voor een speciale dyslexieletter in groot formaat, een ruime regelafstand, korte zinnen en af en toe een paginagrote kleurenillustratie. Vanaf ca. 10 jaar.


Recensies vanuit de krant:

In de kranten van Nederland wordt behalve tijdens de kinderboekenweek en rondom de verkiezingen door de kinderjury niet zo veel over kinderboeken geschreven. Een paar keer kwam Peter Vervloed in het nieuws.

bijlage_roderivier_uittr
Op donderdag 30 september 2010 verscheen in “Het Brabants Dagblad” een artikel over het nieuwe boek van Peter , “Rood kleurde de rivier”.

Voor de 11-jarige Indonesische jongen Saih blijft de moord op zijn vader en mannen uit hun kampong door een patrouille van het Nederlandse leger onuitwisbaar. Dankzij twee Nederlandse soldaten ontkomt hijzelf aan de dood. Uit wraak op vaders moord helpt Saih mee bij een terroristische aanval op een Nederlandse legereenheid. Deel uit de serie ‘Terugblikken’*, schoolboekjes over onderwerpen uit de historische canon, in dit geval het venster ‘Indonesie’. Gebaseerd op een krantenartikel over de massa-executie en ontmoeting van de auteur met Saih. Vanuit het perspectief van de hoofdpersoon worden onverbloemd, in korte zinnen met veel dialogen en spanningsbogen (AVI-E6), het waargebeurde drama op 9 december 1947 en erop volgende verwikkelingen en dilemma’s indringend verhaald. Met enige flashbacks. Realistische, informatieve en emotionele zwart-witillustraties bieden ondersteuning.

Tot besluit enige pagina’s summiere informatie over Indonesie ten tijde van de wereldoorlogen, met veel zwart-witfoto’s. Vanaf ca. 8 tot 12 jaar.

J.J.J.M. Engels

In februari verscheen onderstaand artikel in de Twentse courant “Tubantia”
De Twense courant  , 15-02 2008

logo_twcourant

Zo kan een boek ontstaan
HAAKSBERGEN – ‘Wie brengt me een bloem, een bloem voor in mijn haar?’ schalt het vanuit een hoekje in de bibliotheek. Het is de stem van kinderboekenschrijver Peter Vervloed.

ha_670997b

Hij zingt uit eigen werk en alle kinderen uit groep 4 van basisschool Pius X zingen voluit mee. Tokkelend op zijn gitaar: ‘Ik vervul elke wens voor een bloem in mijn haar. Reken maar!’ De kinderen herhalen luidkeels.Het zijn de woorden van een figuur uit één van zijn nieuwste boeken, ‘Het meisje in de maan’.

Het boek vervult een hoofdrol in de bezoeken van schoolklassen kinderen aan de bieb. Honderden leerlingen uit de groepen 4 en 5 van de basisscholen uit de gemeente gaan deze weken naar de bieb. Een aantal gaat op bezoek bij Vervloed, andere groepen treffen Anna Woltz, schrijfster van ‘Het geheim van de stoere prinses’.

Voorafgaand aan het bezoek hebben de leerlingen al kennis gemaakt met boeken van Peter Vervloed of Anna Woltz. Aan de klassen zijn exemplaren uitgedeeld. Alle leerlingen hebben een werkboekje gekregen. Ze hebben kleurige collages gemaakt, die een plek hebben gekregen in de bibliotheek.Klap op de vuurpijl is de komst van de schrijvers zelf, op uitnodiging van de bieb en Commissie Culturele Vorming.
Peter Vervloed bijt deze donderdag de spits af. Vandaag en volgende week komt de schrijver nog terug. Anna Woltz komt de komende weken enkele keren langs.

Vervloed houdt geen afstandelijk praatje, maar heeft intensief contact met de kinderen die op een tribune in de leeshoek zitten. Die laten zich graag door hem meevoeren. Als hij zijn gitaar pakt en het liedje zingt over het meisje in de maan op het strand, zingen de kinderen mee. ‘Wie brengt me een bloem…’ klinkt het luidkeels, Vervloed tokkelt mee. Het ontlokt een jongetje de opmerking: “Voor een schrijver kunt u goed gitaar spelen.”Schrijven was niet zijn eerste liefde, vertelt hij dan. Dat was muziek, al van kind af aan. ” Toen ik voor meester studeerde was ik muzikant in een bandje.” “Ooh “, reageren de kinderen. “We speelden liedjes van een beroemde band, The Beatles. Als die optraden werd er hard gegild. Meisjes vielen flauw.” “OOH”, roepen een paar leerlingen nu heel hard.
Hij is pas jaren later schrijver geworden door een voorval in de klas, vertelt hij. Dat kwam door Adriaan, een bijzondere leerling. “Die was bang. Bang voor lezen.” De leerlingen hangen aan zijn lippen. “Zonder hem had ik nooit het verhaal ‘Pas op voor de hond’ geschreven.” Dat is de basis van het schrijven. “Zo kan een boek ontstaan, door gebeurtenissen dichtbij, gewoon in de klas.”