Met hoge snelheid

Boekenserie:
Uitgeverij:
Uitgavejaar: 2000
ISBN: 90.276.8134.1

Robert en zijn ouders komen in de vakantie met een klap in een kettingbotsing terecht. De schade lijkt mee te vallen en als ze thuiskomen, begint net de kermis. Robert gaat graag in de botsauto’s, maar deze keer wordt hij tijdens het eerste ritje al misselijk. Een dag later vraagt zijn vriend Christian of hij meegaat in de botsauto’s. Als Robert twijfelt, maakt Christian hem uit voor watje. Robert wil zich niet laten kennen en stapt in. Dat had hij beter niet kunnen doen.

‘Het lijkt of iedereen besloten heeft vandaag naar huis te gaan,’ moppert de vader van Robert hoofdschuddend.
‘Wat een drukte op de weg!’
Met zijn rechterhand houdt hij losjes het stuur vast, terwijl zijn gebruinde linkerarm achteloos uit het portierraam hangt. Robert kijkt over de schouder van zijn vader naar de kilometerteller.
‘140 kilometer per uur!’ roept hij.
‘Dat schiet lekker op, pa!’
‘Rij je niet te hard, Bart?’ vraagt moeder.
Vader schudt zijn hoofd.
‘Ik moet met de verkeersstroom mee. Als ik nu afrem, gebeuren er ongeluk­ken.’
‘We hebben nog steeds vakantie, hoor,’ zegt moeder.
‘Ik heb liever dat je op de rechter rijbaan gaat rijden.’
‘Die is voor caravans. Wil je daar achteraan kruipen? Dan komen we nooit door Frankrijk heen.’
Robert laat zich achterover in de bank zakken, zet de koptelefoon van zijn discman op en sluit zijn ogen. Van hem mag zijn vader zo hard rijden als hij wil. De vakantie in Frankrijk is toch voorbij en thuis in Uden­hout wordt de kermis  opgebouwd. De kermis! De muziek mengt zich in zijn hoofd met de voorpret  die hij heeft: morgen naar de kermis, morgen in de  botsauto’s, morgen…  met een gelukzalige glimlach op zijn gezicht dommelt hij in slaap, terwijl de auto de ene kilometer na de andere opslokt.