Pannetje in de mist

Boekenserie:
Uitgeverij:
Uitgavejaar: 2003
ISBN: 90.437.0190.4

Op basisscholen Het Welink en St. Liborius in Dinxperlo doen de leerlingen pannetjes. Elke dag halen ze bij het zorgcentrum een koffertje warm eten op en brengen dit naar oudere mensen, door eer en wind. Een van de leerlingen heeft een bijzondere band pgebouwd met een oude mevrouw. Maar dan komt een dag dat ze niet opendoet. Peter Vervloed heeft dit waar gebeurde voorval als uitgangspunt gebruikt voor dit spannende en ontroerende verhaal.
Elk jaar organiseert de bibliotheek van Ommen een groot kinderjuryfeest. In 2004 was er een extra feestelijk tintje, omdat de biblioteek 50 jaar bestond. Door de Theatergroep Venividi werden enkele delen uit “Pannetje in de mist”ten tonele gebracht. Het was ontroerend en komisch tegelijk. 450 kinderen woonden de voorstelling bij. Peter zelf verzorgde de inleiding.

Digital Camera

Pannetjes1

Stukje uit het boekje:

Druipend belt Sander aan bij mevrouw Belle. Het duurt altijd lang, voordat ze opendoet, maar deze keer schijnt ze nog minder haast te maken.
“;Opschieten,”; klappertandt Sander.
“;Ik dacht dat je niet meer zou komen,”; zegt mevrouw Belle als hij in de gang staat.
“;Ik ben de sloot in gereden.”;
Nu ziet ze dat hij natte plekken maakt op haar vloerbedekking. Glimlachend wijst ze naar het koffertje. “;Heb je mijn eten droog kunnen houden?”;
Sander knikt. “;Alleen ik ben bijna verzopen.”;
“;Zal ik je broek over de verwarming hangen?”;
“;Dan moet ik hem uittrekken.”;
“;Lijkt me heel verstandig. Terwijl we eten, kunnen je broek, je sokken en je schoenen drogen.”;
Sander krijgt een kleur bij de gedachte dat hij in zijn onderbroek tafel moet dekken en moet zitten eten. Daar had meester Roel het niet over gehad, toen hij vertelde wat Pannetjes doen in hield.
Mevrouw Belle raadt zijn gedachten.